Таємниці та маловідомі факти про Одеський художній музей з куратором ОХМ Марією Целоєвою (фото) «фото»

Таємниці та маловідомі факти про Одеський художній музей з куратором ОХМ Марією Целоєвою (фото)

Одеський художній музей на Софіївській - це місце, яке з роками тільки розквітає і стає все ближче до сучасності. Цієї середи, 6 листопада, музею виповнилося 120 років. Саме до ювілею ОХМ ми підготували інтерв»ю, у якому відкриємо завісу найпотаємніших і маловідомих фактів, про які ви не знали.

Марія Целоєва – куратор Одеського художнього музею, водночас цілеспрямована, сильна і тендітна, ніжна жінка. Саме їй вдається надихати, допомагати художникам, розповідати незвичайні історії картин. Працює Марія в музеї з моменту призначення Олександра Ройтбурда директором. Їй подобається бути причетною до динамічних процесів змін образу музею. На це її мотивує директор і команда музею.

На фото: куратор ОХМ Марія Целоєва

Розкажіть про співробітників музею, хто найстарший і наймолодший у вашій команді?

У музеї стандартні посади, але навіть на стандартних посадах ми іноді виконуємо нестандартні функції. В екстрених ситуаціях ми вмикаємось, і наші посадові інструкції стають більш, ніж гнучкими.

У головній берегині музею Людмили Єрьоміної в цьому році був ювілей, їй виповнилося 80 років. Вона серце музею і працює тут вже понад 50 років. Наймолодшій співробітниці 21 рік, це Марина Марухнич. Вона адміністраторка музею, і без неї ми не уявляємо жодної події.

Співробітники ОХМ с гостями

Яка найбільш відвідувана виставка за 2019 рік була в музеї, і скільки прийшло відвідувачів?

Це була виставка “Костянтин Сомов: без цензури” під кураторством Павла Голубєва у виставкових залах Одеського художнього. На відкритті була довжелезна черга, яка простягалась від воріт двору музею до дверей виставкового. Ми контролювали потоки гостей та пускали до залів невеликими групами, щоб зберегти волого-температурний режим та задля комфорту гостей. У цьому була задіяна вся нова команда музею. Доглядачки залу були дуже здивовані, адже такого натовпу вони не бачили.

З появою квиткового принтера один квиток відповідає одному відвідувачу виставки, екскурсії, лекції, тому зараз з точністю можна сказати, що 1362 гостя прийшли за квитками, а 2200 гостей прийшли на безкоштовні дні. Разом, без урахування відкриття, 3562 відвідувача, на відкритті було приблизно 400 чоловік. Ось на відкриття ми квитки не видаємо, тому що вони завжди вільні.

Виставка “Костянтин Сомов: без цензури”

Виставка “Костянтин Сомов: без цензури”

Яка робота, картина або скульптура вважається найціннішою в музеї?

Звісно, в нас є хайлайти. Ті роботи з постійної експозиції, на які приходять гості музею. Це Айвазовський, Кандинський, Врубель, Куїнджі, Серебрякова. Частково цінність картини визначається її актуальністю. Так, наприклад, одним з безумовних хітів музею стала робота Олександра Ацманчука “Політ”.

Робота Олександра Ацманчука “Політ”

З якими музеями світу ви співпрацюєте, який найцікавіший досвід був?

Останній раз музей оформляв тимчасове вивезення картин за межі України в 2004 році, тобто 15 років тому. У минулому році до музею надійшла пропозиція від Латвійського національного художнього музею “Ризька біржа” передати роботи Івана Айвазовського на виставку “Метафізіка світла. Творчість Івана Айвазовського (1817-1900)”. Тоді ж приїхала куратор виставки і зробила відбір робіт. Зізнаюсь, музей не був готовий до такої пропозиції, тому ми з нуля почали займатися збиранням документів, щоб отримати дозвіл Міністерства Культури. Коли ми отримали цей заповітний дозвіл, команда просто вибухнула від радості. Виставка відкрилася на початку жовтня. Всього було представлено 23 роботи Айвазовського, з яких майже половина була з Одеського художнього. Чекаємо повернення робіт в кінці січня. Зараз ми готуємося до виставок в Польщі і Литві, та й взагалі відкриті до міжнародної співпраці.

Латвійський національный художній музей “Ризька біржа”

Латвійський національный художній музей “Ризька біржа”

Чия була ідея шоперу та футболок з картинами музею?

Перші футболки ми зробили в рамках конкурсу від “Всі. Свої” та проекту “Я зможу!” Фонду Олени Пінчук. Мета проекту – спонукати людей позбутися штампів щодо жінок, не мислити упереджено та не ділити світ за гендерною ознакою. Ідея створити футболки проти гендерних упереджень народилася блискавично, і ми в найкоротший термін вирішили зробити принти на футболки на базі картин колекції Одеського художнього музею з різними гаслами. Ми домовилися, що навіть якщо не виграємо конкурс, то надрукуємо футболки за свої гроші, але ми виграли, отримали грошову винагороду в розмірі 100 тисяч гривень і запустили ці гроші на створення мерчу. Зараз в музеї можна придбати магніти, футболки, шопери, листівки, стікери, розмальовки, тимчасові перекладні татуювання, – це все з картинами колекції музея та під чуйним керівництвом нашої дизайнерки Дар’ї Філіпової. Зараз ми працюємо над створенням сувенірної лавки.

Футболка, яка створена командою ОХМ

Який найсмішніший або безглуздий випадок стався за останні роки в музеї?

Якщо колеги з нової команди читають інтерв’ю, то вони підтвердять, що в нашому офісі завжди стоїть робочий галас і гучний сміх. Ми постійно знаходимося в процесі брейнсторминга та продукування мемів і гасел.

А якщо говорити про казуси, то, наприклад, одного разу одна зі співробітниць музею висмикнула з розетки подовжувач з усією приєднаною апаратурою для важливого івенту, до якого ми всі довго готувалися. До івенту залишалося 10 хвилин. Ми були на межі нервового зриву, але ситуація була налагоджена головою івент-відділу Уляною Довгань, за що їй окрема подяка.

А що на рахунок віртуальної версії музею?

Ми робимо віртуальні тури кожної виставки, та й в цілому у нас є віртуальна версія музею. Але все ж музей настільки живий організм, що складно зафіксувати його єдиний момент. Говорячи про доповнену реальність, можу сказати, що Snapchat подарував нам кілька лінз до 120-річчя музею.

На який музей ви б хотіли, щоб був схожий ОХМ? Чи є взагалі такий, і що надихає вас на постійний розвиток?

Ми стежимо як за українськими музеями, так і за європейськими. Напевно все ж ми б хотіли бути схожими на кращу версію себе. Як би егоїстично це не звучало.

Яким ви бачите музей через 5-10 років? Що в ньому зміниться, і що нового зможуть побачити одесити і не тільки?

Колекція музею стрімко поповнюється роботами сучасних художників, а колекціонери передають твори мистецтва іменитих авторів різних епох. Так, наприклад, в музей передали свої роботи Василь і Степан Рябченко, Анатолій Ганкевич, Ігор Гусєв, Ілля Чичкан, APL315 та багато інших загальною сумою 4 мільйони за даними 2019 року. Це на даному етапі, але через 5-10 років колекція може поповнитись всесвітніми хітами. А веду я до того, що через 5 років у музея буде свій окремий депозитарій, бо фонди музею переповнені. Також є мрія отримати проектно-кошторисну документацію та здійснити капітальний ремонт будівлі. Музей стає інклюзивним. У галереї “Жовті велетні” проведені протиаварійні роботи і вона функціонує як лекційний та виставковий простір. При музеї працює кафе. Ми робимо виставки за кордоном, а кожен день вишиковується черга на вхід в музей, а не тільки в день безкоштовного входу (сміється). Ну і, звісно, це статус Національного, я ж можу помріяти? Але щось мені підказує, що це навіть не мрії, а наші плани на найближче майбутньомє.

На фото: куратор ОХМ Марія Целоєва

Скільки котів мешкає в музеї? (Знаю, що деякі навіть знайшли сім’ю)

На території музею мешкає 7 котів. Напевно наш головний хедлайнер – Сеник. Кот, який з’явився півтора роки тому. У нього був стригучий лишай, ми його вилікували, шукали йому сім’ю, але він так і залишився в музеї. Нещодавно нам підкинули трьох чорних кошенят, їм від сили було тижнів зо три. Розуміючи, що навіть за одну ніч вони пропадуть, ми брали їх на ніч додому і вранці повертали назад до музею. Врешті-решт, вони знайшли прекрасних господарів.

До 120-річчя музею ми склали художній альбом, куди вписали пункти від самого демократичного до специфічного. Одним з пунктів був корм для котів і нам подарували річний запас. Так що музейні коти тут улюблені і нагодовані. До речі, ще одним подарунком до дня народження музею став принт Олександра Грехова, так що зовсім скоро в музеї з’являться магніти з цим зображенням.

Принт Олександра Грехова

Ці коти живуть в ОХМ

З 120-м днем народження, ОХМ!

До речі, на честь дня народження в ОХМ пройде незвичайний івент – Museum Gala 2019.
На грандіозний захід на честь ювілею запрошені 120 гостей, серед яких учасники спільноти “Клуб Маразлі”, меценати музею і партнери. Благодійний внесок за квиток складає 2500 гривень.

Автор: Олександра Ковтуцька

Ранее на USIonline.com“Моя “шахматная жизнь” началась в Черноморске”, – интервью с чемпионом мира среди юниоров Евгением Штембуляком.

Читайте нас в Telegram.